I senaste numret av Fitness Magazine har en läsare skrivit in och frågat näringsfysiologen Fredrik Paulun om det är okej att äta ärtsoppa och pannkakor en gång i veckan. Svaret som följer på frågan är att ärtsoppan är bra men vad gäller pannkakorna skriver herr Paulun som följer ”Pannkakorna ska du se som något gott som är ok att unna sig. Det är självklart bättre än att äta bullar, men det finns ju nyttigare saker”.
Att tänka i termer om nyttig och onyttig mat så som Paulun gör bidrar till ett svartvitt tänkande som gör att matsituationer lätt förknippas med skuld och skam. Det här är onyttigt alltså borde jag ha dåligt samvete är något som många tänker. Sanningen är den att det inte går att säga att något livsmedel är nyttigare än något annat eller för den delen onyttigare. Allting beror på vem som skall äta, hur mycket som äts, i vilken situation det äts och hur ofta det äts.
Om vi återgår till pannkakan så består den av ägg, mjölk, vetemjöl och lite smör. Med andra ord, protein, kolhydrater och fett. När jag själv steker pannkakor så går det åt en matsked smör till tjugo pannkakor vilket är försummande lite. Om vi tar kycklingpastasallad som jämförelse, och en maträtt som de flesta skulle klassa som ”nyttig”, så består den av pasta, grönsaker, kyckling och dressing, det vill säga kolhydrater, protein och fett. Vad är det så som får oss att tro att pannkakan är ”onyttig” medan pastasalladen är ”nyttig” när de i grund och botten är uppbyggda av samma saker? Skulle man se till energiinnehåll, vilket är det som har en påverkan på vikten, så är det dessutom så att det är kycklingpastasalladen som ger mest energi och därför egentligen borde vara den som anses vara ”boven”. Nu anser jag ju inte att något livsmedel är vare sig bov eller hjälte utan jag konstaterar bara att pannkakor är en maträtt som utan tvekan går hur bra som helst att äta och inte bara okej.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar