När jag ändå är inne på det här med pannkakor så kan jag passa på att bjuda er på mitt bästa pannkaksrecept för klassiska svenska pannkakor.
För fyra personer och cirka 20 pannkakor gäller följande:
2 st ägg
6 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 msk margarin
Vispa samman äggen med hälften av mjölken samt vetemjölet och saltet. Tillsätt därefter den sista mjölken. Låt därefter smeten stå och jäsa till sig i kylen under några timmar. Att låta degen jäsa är ett av knepen för att få till den perfekta pannkakan. Ett annat är att man inte skall vara rädd för att ha plattan på hög temperatur. Rätt värme har man när smeten börjar att stelna så fort den kommer i kontakt med stekjärnet vilket ofta är på en temperatur som är högre än den man i själva verket använder. Att ha en bra stekspade och ett stekjärn som inte är för stort är två ytterligare saker som inte är att förringa. Har du problem med vikten och vill hålla igen på energin så är ett tips att du byter ut tillbehören mot något magrare. Exempelvis kan man byta vanlig sylt mot lågkalorisylt, socker mot sötningsmedel eller ändra helt och servera pannkakorna tillsammans med fruktsallad och om man vill, lite lättglass.
Avslutningsvis vill jag tipsa om att pannkakor går utmärkt att frysa in. För att göra det lättare när man tar fram pannkakorna ur frysen så brukar jag frysa in de i fryspåsar med smörgåspapper mellan var pannkaka. På så sätt kan man ta fram så många pannkakor som man behöver vid just det tillfället.
Har du några bra pannkakstips? Dela gärna med dig genom att skriva en kommentar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar